«Glamping» -subst-
[utt. glæmping; sammentrekning av glamcamping, eng. av glamour – subst – ‘charm, ‘allure, opphavlig skotsk gramarye ‘magic, ‘enchantment, ‘spell, og camping, to camp – verb -, av camp, opphavlig latin ‘campus ‘leir,’mark]
Ferieliv i telt med bekvemmeligheter.

Dette med å dra på camping er noe skandinaver har bedrevet i mange tiår. Spesielt nordmenn er ihuga fans av utendørslivet, vinter som sommer. I etterkrigsårene var det den eneste formen for ferietur vanlige folk kunne unne seg, og på 70-tallet begynte campingturistene å reise over grensa til svenskene, mens teltet ble bytta ut med den svenske «stugan».

Vi vet ikke mye om campinglivets gleder i vikingtida, men at farende folk overnatta i telt er nok ganske sannsynlig. Skipsgravene på Oseberg og Gokstad inneholdt telt, eller tjald som det het, med treramme og ullduk. Kaupangenes folketall vokste og minket med sesongene og markedene, og det er ikke vanskelig å se for seg at tilreisende kanskje bodde i telt, enten på land eller ombord i skipene de kom med.

I vår tid reiser vi også til marked; leirlivet i viking er selve livsblodet i miljøet, og i Norge varer sesongen fra slutten av april til slutten av september. Det arrangeres et tjue-talls markeder rundt om  i Norge, og Straumeyjar prøver som regel å reise til 2 eller 3 av dem i dette tidsrommet, noen ganger flere. Leirlivet leves i telt som er basert på funn eller bilder fra epoken; hele familier, vennegjenger eller vikinglag som telter, handler, lager mat og har det helt fortreffelig i hverandres selskap. Kunnskap deles, arkeologiske funn og teorier diskuteres og noen prøves ut. Det er kurs å delta på, historier og musikk å høre, gjøglere og hærkamp å la seg underholde av. Håndverkere av mange slag viser framgangsmåter og ferdige produkter. Fravær av synlige moderne hjelpemidler skaper en arena som er like egnet til historieformidling som til det vi kaller «glamping» – ferieliv i telt med bekvemmeligheter.

Straumeyjar er medlem av Háleygviking, ei samarbeidsgruppe for vikinglag i Nord Norge, og Háleygviking er løst knyttet til Háleyg Vikingmarked ved de av lagenes høvdinger som eier markedskonseptet. Háleyg Vikingmarked er et ambulerende marked som arrangeres på et nytt sted hver gang. Det første markedet var arrangert i Bodø i 2016, med Boðvin Vikinglag som vertskap og i samarbeide med Nordlandsmuseet.

Du kan se bilder fra forskjellige markeder i galleriene.

Finn lenker til vikinglagene og markedene i Norge på dette kartet:

screenshot_google_disc copy

 

straumeyjar_shield_white_whitebg

Reklamer