Velg riktig bue

Pundstyrke

Den første buen du skyter med f.eks på et nybegynnerkurs vil være en lett bue. Dette gjelder både voksne og barn; når du trekker opp en bue bruker du tross alt en del muskler som du kanskje ikke aner at du har.

Buens styrke måles i pund og dette står vanligvis angitt på buens nederste lem. Standard angivelse er som regel hvor mange pund buen trekker ved en dralengde på 28 tommer, men det kan også være angitt flere pundvekter sammenlignet med forskjellige dralengder.

På nybegynnerkurset vil en normalt sterk 14-åring kunne trekke en bue på 18-22 pund, en kvinne 22-26 og en mann 24-28 pund eller mer.

Etter endt nybegynnerkurs har sannsynligvis styrken din allerede bedret seg noe. Hvis klubben har en litt tyngre bue å låne ut kan du prøve å gå opp 2-4 pund. Det kan hende det er nødvendig å ta kortere økter i begynnelsen, eller gå tilbake til den første buen inn i mellom. Du kan også trene styrke, med treningsstrikk eller rett og slett ved å trekke opp den nye buen et økende antall ganger til du har vent deg til den.

Når du etter en tid har oppnådd god treffsikkerhet og synes det er på tide å kjøpe eget utstyr bør du igjen vurdere styrken din. Det vil være en stor fordel å prøve en tyngre bue fra en klubbkamerat før man kjøper. Økning på opptil 10 pund er ikke uvanlig, men dette bør vurderes sammen med treneren din.

DET VIKTIGSTE ER ABSOLUTT AT DU IKKE KJØPER FOR TUNG BUE!

Det er ganske vanlig å ønske seg en bue man kan vokse med, men det er ikke fornuftig å kjøpe en bue som er så tung at du slutter å skyte! Dersom du velger recurve er det, på de aller fleste modellene, mulig å kjøpe nye lemmer etter en tid. Det forøvrig sjelden noe problem å selge de letteste buene brukt, uansett hvilken type bue du velger, da slitasjen normalt er minst på disse.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s