Om bueskyting

Pil og bue er et av verdens eldste våpen. De tidligste funnene av steinspisser er gjort i Afrika, og det er derfor antatt at buens vugge sto i der. Disse funnene kan dateres til så tidlig som ca. år 50.000 før kristus. Man antar også at buen ble oppfunnet i forbindelse med produksjon av spydkasteren, ettersom man kan tenke seg at det vil være mer håndterlig å jage på byttedyr i skog med en kort bue enn å ha med seg et langt spyd.

De tidligste funn av buer er imidlertid gjort i Danmark og stammer fra ca. år 800-600 før kristus. Disse var laget av alm eller barlind og i ett stykke, med jevn bue på begge lemmer.

Buen har vært i bruk på alle kontinenter, så nær som Australia, der den først ble introduseret på midten av 1800-tallet av europeere. Bueskyttere var viktige i fiendtlige sammentreff i de fleste kulturer før geværeret gjorde sitt inntog. På 1400-tallet ble det forlangt at alle menn mellom 15 og 16 år skulle være i besittelse av pil og bue. I 1457 forbød til og med kong James II av England fotball og golf fordi det tok for mye av den tiden han ønsket at den mannlige befolkningen skulle bruke på bueskyting! Senere ble også cricket forbudt, av samme grunn!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s