Møt Hillesøyfolket

En vakker dag i september lasta jeg inn Gmail på pc’en og på toppen av innboksen tronet en epost fra Anja Roth Niemi. Jeg leste eposten med stigende spenning og ikke så rent lite opphisselse, og de påfølgende 10 minuttene var muligens verdt en kort studie i selvbeherskelse. Anja er nemlig arkeolog ved Norges Arktiske Universitetsmuseum, og hun var prosjektansvarlig for utgravningene på Hillesøy i 2017 og 2018, noe vi hadde kommunisert litt om tidligere.

invite01 copy

For hva gjør man når man plutselig må sette sammen ei utstilling om to båtgraver fra sitt eget nabolag på svært kort varsel? Man ringer en venn. Eller sender en epost til en vennlig viking 🙂

Siden vikinglaget ikke er et frivillig enevelde så måtte jeg puste litt med magen, rydde tankene og sende en epost til styret mitt før jeg besvarte henvendelsen, men de var selvfølgelig helt ombord med en gang, så da var det bare å gi gass. Med ei sjekkliste fra Anja og Inger (Storli, arkeolog ) kunne vi raskt bekrefte at 90% av objektene var i vårt eie, og at resten kunne framskaffes i god tid før fotografering. Jeg kobla Inger på Teresa Lewoc for å få laget kopier av de vakre skålespennene, og foreslo to av våre vikinger som modeller. Foruten å være i cirka rett alder og framtoning eide de klesdrakt i rett snitt, tekstil og farger, noe som utvilsomt var fordelaktig for sluttresultatet.

I går åpna utstillinga og vi stilte opp mannsterke, både for å overvære begivenheten og for å ha litt smått håndverk med barna. Det var kjempegøy å se Guro og Oscar på hvert sitt banner på museets fasade, og utstillinga ble virkelig flott med et gjennomarbeidet vintertema, duse, mørke farger og et flott landskapsbilde av øygruppa sett fra Kvaløya. Det nye glassmonteret inneholder funnene fra båtgravene og de nye kopiene, i skinnende bronse ved siden av de 1200 år gamle smykkene, i grønnirret fordums glans. Og på den ene veggen to store fotografier av de to, som sett igjennom et vindu mot fortida.

Hillesøyfolket-PAR-30684-foto Mari Karlstad

Anja og Ingers idé har vært å framstille paret i en setting der de venter besøk av handelsfolk fra sør, og man ville derfor vise rikdom med blant annet pelsverk som handelsvare. Av respekt for de døde er skjelettene ikke stilt ut annet enn som fotografier.

Vi synes dette var en veldig artig jobb og det var kjempetrivelig å jobbe sammen med alle de dyktige folkene på Tromsø Museum. Og vi var selvfølgelig veldig glade for å bli spurt, og over å få vise vår kunnskap om håndverk og klesdrakt i epoken. Med bedre tid hadde vi kunne gjort en enda bedre jobb, med for eksempel håndvevde tekstiler…men det får vi spare til en annen gang 🙂

Modeller: Guro Rødven og Oscar Berge.

Klærne eies av modellene; søm ved Guro Rødven, Oscar Berge, Liv Elin Røberg og Savelyeva Ekaterina. Øvrige rekvisita eies av Hallvard Kongsli, Nils Ove Størvold Skevik, Anja Roth Niemi og Kim Holte, og noe er fra museets magasiner. Pels er enten antikk eller Canadisk importvare med lisens, tatt uten bruk av feller.

Skålespennene er laget av Teresa Lewoc.

Foto ved Mari Karlstad/ Norges Arktiske Universitetsmuseum.