Hva er et vikinglag?

Moderne vikinger er kulturbærere, historieformidlere og håndverkere.

De fleste har hørt om kjente norske kulturbærere som for eksempel Husfliden, kystlagene, historielagene og bygdelagene. Sist ankommet på banen er samisk duodji og kvensk kulturhåndverk, samt viking- og middelalderlagene som mange, spesielt i Nord-Norge, ikke har noen kjennskap til.

De to sistnevnte jobber naturlig nok med mye tidligere epoker enn de øvrige. Det finnes i skrivende stund over 50 vikinglag i Norge, med medlemstall som varierer fra 5 til over 100 hoder. Lagene har ikke noen overordnet organisasjon og drift og virke kan variere sterkt.

Vikinglagenes formål er hovedsaklig å studere og formidle historie fra yngre jernalder, også kalt vikingtid. For å kunne gjøre dette jobber medlemmene for å øke sin kunnskap om emner fra epoken.

Lagene består av legfolk og akademikere, og studier og formidling skjer ofte på eksperimentelt vis og i stor grad med praktisk arbeid. Formidling av kunnskap skjer ved å delta på arrangementer med relevant tema, og det er ganske vanlig at lagene utvikler gode samarbeidsforhold til sine lokale museer og kommuner/fylker.

Vikinglagenes arbeid kan omfatte vev, søm og nålebinding, tre-, metall-, og lærarbeid, båt- og matkultur, plantefarging, arbeide i horn og bein, bereding av skinn og pels, runeskrift, fortelling av sagn og myter samt framføring av musikk og teater. Noen av lagene har også fokus på bueskyting og hærkamp, eller glima som var vikingenes form for sport.

Mange av lagene reiser til marked i sommersesongen, ofte hele familier…og noen av dem arrangerer egne markeder som er åpne for publikum, eller lukkede treff kun for vikinger. På marked bor vi i tidsriktige telt, lager maten vår over bålet og går på kurs for å få ny kunnskap. Vi driver ikke med rollespill eller LARP som det også kalles; vi opptrer ikke som en karakter men er oss selv hele tiden.

Kanskje kan man kalle det en slags glamorøs form for campingliv…med kulturelt innhold!

hovdingmote2018

Lederen for vikinglaget kalles høvding, ofte en primus motor med organisatorisk talent og sterk visjon, og helst også evne til å jobbe med mennesker. De større lagene har som regel også et styre, og høvding er da styreleder. De fleste lagene har en representant i VikingNorge, som er et uformelt forum for lagsledere som ønsker å kunne diskutere driftsformer og annet med likesinnede.

Straumeyjar Vikinglags visjon er å akseptere medlemmene med de ressurser og begrensninger de måtte ha, og skape hyggelig samvær og god grobunn for læring. Det stilles krav til deltagelse, men dette tilpasses den enkelte. Laget er medlem av Háleygviking, et samarbeidsprosjekt mellom flere vikinglag i Nord-Norge, og vi reiser ofte til treff eller marked sammen med andre som er medlemmer der.

Gå til kart for å finne et lag nært deg! 🙂

straumeyjar_shield copy

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..