Njardarheimr 2017

Straumeyjar besøkte nyåpnede Njardarheimr i Gudvangen i Sogn under markedet nå i juli. Dette markedet har vi hørt mye om i årenes løp og sett ganske mange spektakulære bilder fra. Naturen er virkelig akkurat så overveldende som bildene beskriver, og byen er blitt kjempefin allerede selv om den ikke er ferdig.

Byen er bygget opp på den ene sida av Nærøyfjorden, som skjærer inn mellom fjellene. Den er en arm fra Aurlandsfjorden som igjen er en arm fra Sognefjorden, som igjen går helt ut til havet i vest. Forskjellige steder langs Nærøyfjord står på Unescos Verdensarvliste som naturreservat eller landskapsvernområde. Det er så vidt jeg vet ikke gjort noen arkelogiske funn i Gudvangen, og det har visstnok ikke vært noen bosetning der i gammel tid. Dette er ikke vanskelig å forstå; det må være et temmelig ugjestmildt område om vinteren. Stedet er nok valgt som lokasjon for vikingbyen rett og slett fordi det strømmer mye turister gjennom området, og på grunn av dets spektakulære fjellformasjoner og ellers vakre natur med mange fossefall og, selvfølgelig, fjorden.

Njardarheimr eies av Gudvangen Utvikling AS. Njardar Vikinglag er samarbeidspartner under marked.
gudvangen2017_liv_elin_roberg (58)
Ravn Karlsdottir bodde i dette huset med sin familie før og under markedet. Njardarheimr er planlagt slik at byen skal være åpen hele året, og de ønsker handverkere velkommen til å bo i husene og formidle historie med handverk og salg.
gudvangen2017_liv_elin_roberg (40)
Halve tida mi ble tilbragt med Oscar, som har fått i stand et samarbeide med Canadiske trappers og dermed blitt handelsmann! Oscar selger pels fra jegere med eksportløyve; de bruker ikke fotsaks eller andre inhumane jaktmetoder. Pelsene er importert lovlig til Norge og alle papirer følger med. Akkurat her var det nok noen som hadde fryktelig lyst til å kjøpe ulveskinn 🙂
gudvangen2017_liv_elin_roberg (29)
Tonje er en av 3 som bygger opp ei hærkampgruppe i Nord Norge, og dette bildet tok jeg på tur fra en spontan treningsøkt ved stranda.
gudvangen2017_liv_elin_roberg (23)
Nærøyfjord ved Gudvangen.
gudvangen2017_liv_elin_roberg (15)
Jeg fikk lov til å fotografere inne i et av husene; bak forhenget er det 4 doble sengeplasser, 2 nede og 2 oppe!
gudvangen2017_liv_elin_roberg (8)

Nytt krus, torc, perler og pensko. Sistnevnte er sydd av Torill Sørbøe Rojahn , hun er en veldig dyktig handverker både med søm av lær og tekstil!

SE FLERE BILDER HER

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s