Heil og sæl folkens!

mette05
Foto: Mette Echrehagen

Godt nyttår alle folk!

Nå er de første ukene av året overstått og selv om vi sitter her i frostens jerngrep så er jo sola snart i ferd med å krype over horisonten igjen. Ettersom det begynner å dukke opp noen arrangementer framover og vi også omtrent har landa i forhold til markedssesongen så er det vel på tide med en oversikt og kalenderoppdatering.

Skytetrening er starta igjen, mandag er i ukene framover fast treningsdag mens onsdag beholdes som trad-gruppas treningsdag nummer to. De som vil trene på onsdag og trenger tilgang til skapene må sjekke med keymasters Anne, Tonje og Emil om noen av dem har tenkt seg på trening.

I februar er det duket for årets første Háleygsamling i Lofoten, og dato for arrangementet er 19-21 februar. Lofotr Vikingmuseum lar oss få bruke og overnatte i langhuset, (begrenset med plass, se post på Facebook vedr. dette), og det er også mulig å booke plass på Solhaug, (pensjonat rett ved museet), der er det dusj og toalett. På nåværende tidspunkt klarer jeg ikke å finne kontaktinformasjon til dette stedet men det kan nok Kathrine hjelpe meg med. Hvis du vil legge eventet til i din egen kalender så kan du følge Google-lenka under her;

Det er lagt opp til handverkssamlinger og det blir nok endel besøkende på museet som vil se på hva vi holder på med og sikkert stille endel spørsmål. Dag Einar fra Laugen Vikinglag har sagt seg villig til å lære oss å lage skjold, noe som nok blir veldig spennende! De som vil være med på workshopen må sjekke med Emil i Boðvin Vikinglag om han har skjoldbuler til salgs, eller bestille dette selv. Det kommer mer info om hvilke materialer som trengs. Det kan bli flere aktiviteter, men ellers også masse kos og vi lager selvfølgelig mat sammen. Vi må snart diskutere hvordan vi skal få planlagt reisa dit.

Lofotr Vikingmuseum-Foto-Kjell Ove Storvik-5408
Foto Kjell Ove Storvik, Lofotr Museum

I mars skal det holdes gilde for vikinger og middelalderfolk i Straumeyjar! Det er flere år siden sist så det er absolutt på tide. Dato er foreløpig satt til 19nde mars, men den kan endre seg dersom en annen dato skulle vise seg å passe bedre. Hvis det er mange som melder seg på så kan det tenkes at vi kan låne lokalet til Jesuskirka som ligger vegg i vegg med skytehallen, og også låne kjøkkenet til Fløya. Dette er noe som Magne har tilbudt oss før så det skal neppe by på problemer så fremst de ikke skal bruke det selv. Meny vil bli offentliggjort så snart den er klar, (og det er den veldig snart), og ut ifra kostnadene forbundet med innkjøp av råvarer vil det bli regna ut en inngangsbillett. Til de av matrettene som kan lages på forhånd er hjelp velkomment.

_DSC1811k
Alle deltagere må være kledd i viking- eller middelalderklær, og jeg håper at vi skal få til å pynte lokalet så det blir skikkelig koselig. Dersom det er noen som kunne tenke seg å foreslå/bidra med underholdning på gildet så er vi åpne for forslag.

Når det gjelder sommersesongen så har Oscar invitert oss til to dagers opphold på Berge Gard på Voss der han har huset sitt, og dette vil bli i forkant av Borrekaupangen i Horten Kommune i Vestfold. Etter å ha tilbragt disse dagene med vikingslumming, handverk, eting og sight seeing tar vi Oscar med oss og reiser videre til Borre. Dette markedet er Skandinvias største i sitt slag; i 2014 va det 750 vikinger som bodde og levde i kaupangen i ei uke. Markedet er åpent for publikum 1-3 juli, men som påmeldt lag er det mulig å ankomme allerde mandag 27nde juni. Hvordan det blir med ankomstdato for oss må bestemmes når vi vet mer i forhold til Oscars planer.

voss
Borrekaupangen er ekstremt populær og markedskommiteen må dessverre avvise søkere hvert år fordi det ikke er plass til alle som vil komme. Dette medfører også at de kan skape den beste sammensetningen av kjøpmenn, kursholdere, handverkere, musikere, gjøglere og andre typer formidlere, samt lag som holder autensitet høyt i hevd, noe som gjør at hele opplevelsen holder høy kvalitet. Det er derfor en overhengende fare for at vi, som ikke har noen spesialitet utover bueskyting, og heller ikke har kultivert et produkt, ikke får teltplass på selve markedsområdet. Det betyr ikke at vi ikke skal søke, men vi må selvfølgelig være forberedt på dette scenarioet, samt at vi også må vurdere logistikken ved å reise så langt med mye utstyr. En løsning kan være å forsøke å få et telt tilmeldt med det antallet personer det er plass til der, og bruke det som base for resten av gjengen som da kan bo på campingplassen. En annen kan være å bestille plass til alle på campingplassen og søke tilmelding uten krav om å bo i kaupangen. Det er sendt en forespørsel om dette til markedsadministrasjonen, så får vi se hva de har å si i saken.

20140703_163519
Viking-kolonialen på Borre

Det er ikke planlagt samla tur til flere markeder før Borg i Lofoten, men detr er selvfølgelig mer enn nok å velge på for den som ønsker seg mer vikingliv. Hva markedet i Lofoten angår så er det ting som tyder på at det kan bli avstumpet for mange av oss og kanskje utgår det til og med helt for enkelte. Ettersom vi skal være med å rigge og arrangere marked i Bodø uka etter så jeg i utgangspunktet for meg at vi kanskje kunne arrangere det slik at vi får med oss den siste dagen på Borg og så kjører videre til Bodøsjøen. Dato for Borg er ikke bekreftet men antageligvis første helga i august som vanlig. Háleygmarkedet er 11-14nde august så da synes jeg nesten det blir litt knapt med riggetid for mitt vedkommende i alle fall. Deltagelse på Borg er uansett noe vi kan snakke mer om senere slik at alle får vikingdosen sin.

10952163_10205784870722270_1815960754_o

I september 2016 kommer utstillinga «Makt og Magi» til Tromsø Museum og de har allerede spurt om vi vil delta der. Dette er ei vandreutstilling som omhandler norrøn mytologi og sagaene i sammenligning og samspill med J.R.R.Tolkiens «Lord of the Rings.» Jeg har et hefte som det går an å få kikke på her hvis noen er interessert.

Det renner sikkert på flere forespørsler; jeg har en om kurs i enten brikkevev eller nålebinding fra et par av de som deltok på museets arrangement om vev og vikinger i høst, vi får låne lokale av Norsk Polarinstitutt på Framsenteret til dette. Jeg har fått tips fra Magnhill om instruksjon i å bruke spinnekrok, en svært gammel teknikk som helst ikke skal dø ut, og kommer til å sjekke litt rundt dette.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s