Tjeld

430988_315930355204867_624151791_nDet finnes ikke noe konkret belegg for at telt ble brukt på land i vikingtida, men det er nå en gang slik vi må bo når vi farer rundt. Det er iallefall i mitt hode ikke vanskelig å se for seg at folk som reiste med langskip nok brukte telt som tak over hodet, og hvorfor skulle de ikke ta det på land dersom behovet oppsto? Osebergteltet er basert på funn fra skipet med samme navn og Gokstadskipet hadde også et slikt tjeld ombord.

Men jeg tenker altså på telt igjen. Fordi vi kunne gjort så mye mer dersom vi hadde flere soveplasser når vi er ute og reiser. Osebergteltet som står i Fløyahallen kommer til å være brukbart til både glamping og kortreist marked når det nye rammeverket er ferdig, men det er i beste fall soveplass til 3 personer i det…uten veldig mye baggasje. Og det vet vi jo at det blir…mye baggasje altså. Når vi drar i viking er vi i gjennomsnitt 5 personer, så det betyr at vi burde ha 2 slike telt til dersom vi velger å satse på den modellen. Et alternativ er å låne Tromsø Museums to saksertelt, men det kan jo hende at de vil bruke dem selv, og noen ganger vil vi kanskje trenge dem i tillegg…

teresa_lewoc_borg2013 (1)Jeg tenker fortsatt vadmel ettersom dette er mest tidsriktig i forhold til datidens fibertilgang og vi vet jo at ull ble brukt som seil. Det skaper også best inneklima. God vadmel vil bære mye væske før det oppleves som vått, en fin ting både i forhold til kondens og regn. Personlig synes jeg ikke leirliv i lintelt er kjempesjarmerende her oppe i nord, de har en tendens til å lukte mugg etter en tids bruk. Ull kan bli utsatt for møllangrep, men uten at jeg skal si noe for sikkert tror jeg ikke det er noe stort problem her oppe. Av alle de jeg har snakka med er det kun EN person som har vært misfornøyd med valg av ullduk, og det viste seg å være uegnet fordi det var for løsvevd med det resultatet at regnet slo gjennom duken.

Det er utfordrende å reise med slike telt uansett modell. Osebergmodellens rammeverk er uhåndterlig pga lengden. Det er få antall soveplasser pr.telt, og det er ikke noen god ide å lage teltet større enn 4m langt ettersom flere markeder har restriksjoner på teltstørrelse. Flere telt av denne modellen vil neppe løse problemet ettersom det også er summen av plassen vi opptar som er avgjørende for om det er plass til oss eller ikke.

Men når det er sagt så vil jo flere små telt også gi mindre reisefølger en enklere løsning. Andre fordeler er at dette teltet er rimeligere å lage fordi det krever mindre stoff enn andre modeller, og det er definitivt mindre arbeidskrevende å håndtere duken under oppsetting. Mindre duk betyr også mindre vekt og raskere tørk etter regn.

Et Osebergtelt krever ca.16m vadmel til 270,-/m…altså ca.4500,-+ noen hundrelapper i rammeverk og er helt klart det rimeligste alternativet.
teresa_lewoc_borg2013 (15)Dette bildet er av et saksertelt som Boðvin Vikinglag sydde for noen år siden. Disse teltene består av mer duk enn rammeverk og transporten av er dermed logistikkmessig enklere. Duken veier dog adskillig mer enn på et Osebergtelt og teltet er defor tyngre å sette opp. Fordelen er helt klart at det er flere «rom» og dermed flere soveplasser i dette teltet, jeg telte 8! Pluss baggasje! Større selskaper kan dermed reise med bare et telt.

Prismessig taper det imildertid så det hyler, jeg regner med at vi må ha ca.30m vadmel, altså litt over 8000 bols. Pluss rammeverk. MEN det er jo plass til veldig mange så kanskje veier dette opp for prisen.

20140702_133814Det siste alternativet er faktisk en lavvu! Bildet over er av Trondheimshøvdingens telt, også det av vadmel. Det er stort nok til 4 personer pluss baggasje. Jeg husker ikke hvilken kilde Ingrid hadde, men mener det var snakk om et vevd veggbilde. Vi er jo Håløygvikinger og i hine hårde dager handla jo nordmennene med Sapmi…så lavvu er kanskje ikke så helt bak mål? Jeg aner ikke hvor mye stoff som går med, men kan tenke meg kanskje 20m? 5400,- sånn ca. pluss midtstang. Oppslått tar det bare litt mer plass enn et Osebergtelt.

Finansielt sett kommer vi til å ha ca.5000,- til rådighet etter at Tromsø Museum har betalt oss for aktivitetene i høst. Jeg har nylig hatt en veldig lang samtale med Kathrine som er høvding i Lofoten Vikinglag, og hun sitter på en masse informasjon og kunnskap om hvor og hvordan man kan søke om midler til blant annet sånne ting. Det kommer snart mer fra den kanten også. 😉

Så vel…det jeg spør om er vel egentlig om dere synes at vi skal bruke midlene våre på å forbedre nomadelivet vårt 🙂

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s