Åpen dag på Museumet

hnefataflVi møtes ved Tromsø Museum klokka 10:00…før museumet åpner klokka 11:00 skal vi sette opp et saksertelt og rigge til inne i det, samt sette opp bord for steinhugging. Runolog Jonas Nordby kommer og holder foredrag.

Museumet har buer og piler så vi trenger ikke å tenke på å ta med oss noe sånt utstyr, kun evt. til eget bruk og/eller framvisning. Karen Marie spurte meg i en epost om vi kunne skyte en pil med en beskjed fastsurret…jeg er ikke helt sikker på hvor eller for hvilket formål men det har noe med temaet for Forskningsdagene som jo er kommunikasjon.

Dere kan gjerne ta med smått håndverk å drive med innimellom, det er alltid interessant for publikum og gir oss noe å snakke med dem om. Jeg skriver ut brosjyrer denne gangen.

Jeg tar med bålpanne, trefoting og gryte; ta med dere drikkeredskap, te eller kaffe. Jeg tar også med meg tavl. Hvis jeg har noe som noen trenger så spør, jeg tar gjerne med. 🙂

Her er aktivitetene for dagen:

 • «Runer — Få vikingene i tale.» Foredrag kl 13.00 ved runolog Jonas Nordby, UiO. Runenes historie og utvikling og da særlig for vikingtidens runeinnskrifter, og med utgangspunkt i runeinnskrifter fra Nord-Norge. Runeinnskriftene er spennende kilder til vikingenes liv og samfunn her hjemme i Skandinavia, men de bærer også vitne om nordboernes herjinger og utvandring til fremmede kyster.
 • Spør en runolog. Demonstrasjon, spørsmål og svar ved runeekspert Jonas Nordby kl. 1330 – 15.
 • Skriv ditt navn med runer. Prøv å riste runer med kniv i trepinn som vikingene.
 • Spanande historier frå steinalderen om bjørnejakt og kvaljakt. Bli med arkeolog Jan Magne Gjerde og få vite meir om dei spanande historiene i berget. Sjølv om mange helleristningar avbildar bjørn, hjort, elg, båtar og menneskjer finst det og spanande historier om bjørnejakt og kvaljakt for mange tusen år sidan. Jan Magne vil vise og fortelje om helleristningar frå steinalderen i nordområda både frå Finland, Noreg, Russland og Sverige. Jan Magne vil og demonstrere ulike metodar for å dokumentere helleristningar. Barna vert oppmuntra til å teikne sine historier (gjerne frå i dag) som på helleristningane. Beste historie / teikning vert premiert.
 • Penn og blyant – blekk og grafitt. Hvilke naturmaterialer brukes til dem? Fremstilling av blekk fra blekksopp ved 1. am. Geir Mathiassen, TMU. Bruken av grafitt ved 1. am. Anette Högström, TMU.
 • Quiz om skrift. Kan du gjette hva som ble brukt til å skrive med og på før i tiden?
 • Skriveaktiviteter – fjærpenn og blekk, kileskrift på leire, tydning av gotisk skrift.
 • Lag en button med navnet ditt i runer, kileskrift, kyrilliske bokstaver, med kalligrafi eller annen skrift
 • Kalligrafiverksted med kalligrafiekspertene Jan Roald, Norsk Polarinstitutt og Ellen Beck, TMU.
 • Arkeologisk dokumentasjon og utgravning i den arkeologiske sandkassa
 • Runeristing ved Straumeyar historisk håndtverk
 • Pil og bueskyting ved Straumeyar historisk håndtverk

Arrangementet varer til 16:00.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s