Tutorial: jernalderskjorte i primærsnitt

20140601_133951

Primærsnitt har vært brukt så lenge folk kunne lage klær, og består i hovedsak av firkantede biter. Til dette prosjektet trenger du linstoff, 140-150cm bredt. Mengde avhenger av størrelse, men plaggets lengde + 1 ermelengde pleier å holde. 🙂

HUSK Å VASKE STOFFET FØRST SÅ DET FERDIGE PLAGGET IKKE KRYMPER SENERE!

Det første du må gjøre er å måle kroppen! Du trenger 6 mål:

  • overvidde; rundt brystet, der du er størst
  • hoftevidde; også der du er størst
  • rygglengde: fra øverst i ryggen og til der du vil at skjortas nedkant skal være. Dersom du tilhører den kvinnelige delen av befolkninga måler du framme også, velg det målet som er lengst.
  • armlengde: fra skulderkulen over lett bøyd arm til etpar cm forbi håndleddet.
  • ermegapsvidde mot skulder; legg målbåndet over skuldra og ta et passe mål. Husk at du får 10cm ekstra her når du monterer kilen.
  • ermevidde mot håndledd; fold tommelen inn i håndflata sånn at den møter lillefingeren (se bilde.) Dette er så smal som du klarer å folde hånda di, og der den nå er størst er et bra mål på hvor stort ermet skal være. Legg til 3cm, så unngår du problemer dersom stoffet skulle krympe mer ved vask.

size_chart copy
20140528_200654(0)Vidda på skjorta bestemmes av det målet som er størst, overvidde eller hoftevidde. Legg 4 cm til dette målet dersom du vil ha ei smal skjorte, 8 cm dersom du ønsker et videre plagg. Del så hele vidda på 2 så har du størrelsen på både for og bakstykket. Lengda har du allerede. Legg til 1cm sømrom rundt hele.

NB: dersom du vil ha splitter nederst i sidesømmene må du legge til 2 cm sømrom der! Dette gjelder også dersom du skal sy ned sømrommene fra vrangen, men isolert sett klarer du deg med et sømrom på 1,5cm da.

Avhengig av din størrelse kan du mest sansynligvis klippe begge delene til bolen (kroppen) på ei stoffbredde 140-150cm. Mål opp skjortelengda og klipp løs fra resten av stoffet. Brett stoffet jarekant mot jarekant. Klipp det i to like store deler på langs; en til front og en til bakdel. Brett stykkene sammen på langs hver for seg, og juster størrelsen etter dine mål. Midt forran og midt bak legges begge mot stoff-folden på de respektive stykkene.

KLIPPING01 copyFør du bretter bolene ut skal du klippe halsåpninger på både front og rygg.

  • Front: merk av ca.10cm fra midten og ut mot skuldrene, og like langt nedover brystet. Klipp i jevn bue på dobbelt stoff.
  • Brett ut forstykket; klipp i rett linje fra midten av nedkanten av buen og ca.8cm nedover brystet.
  • Rygg: merk av ca.10cm fra midten og ut mot skulderen, og ca.2cm fra øverkant og ned. Klipp i jevn bue, fortsatt på dobbelt stoff.
  • Brett ut delene til bolen og legg fronten oppå ryggen. Sett delene sammen med nåler på skuldrene. Prøv om halsåpningen passer, klipp den evt. større.

KLIPPING04 copy
KLIPPING02 copy

Nå folder du resten av stoffet jare mot jare igjen, slik at du kan klippe to ermer/kiler på en gang. Ermegapets vidde mot skulder kan være 30-50cm, avhengig av din kroppstørrelse.  Armlengda du har målt gjør ermet for langt, ettersom skuldrene på en slik skjorte alltid henger litt utover armene, men det er bedre å ha korrigeringsmuligheter enn at ermene blir for korte.

Dersom armlengda di er halvparten av stoffbredda eller mindre så kan du klippe ermene i stoffets bredde. ( I motsatt fall snur du ermet 90 grader på stoffet.) Merk av ermegapets vidde og ermelengda. Finn midten og marker med nåler. Merk av halvparten av ermets håndleddsvidde fra dette merket og til begge sidene. Nå har du en trapesform på dobbelt stoff. Legg til 1cm sømrom rundt hele.

Du skal også klippe 2 firkantede kiler som skal sitte under ermet, 10x10cm er passe inkl.sømrom.

Sikksakk rundt alle delene.

Dersom du foretrekker å sy hele plagget for hånd du sy ned sømrommene for å unngå frynsing.

20140508_202104

Nå skal du sy skuldersømmene. Mål ca.3cm nedover fra øverkanten ytterst på skuldra og tegn en linje fra halsåpningen mot dette punktet. Dette gjør at skjorta henger bedre på skuldra. Det kan hende at du vil skrå den litt mer eller mindre, prøv deg fram ved å sette nåler og tre skjorta over hodet for å se hvordan den oppfører seg.
20140508_202108
Nå skal kilene monteres; dette er noe de fleste strever litt med i begynnelsen, og enkelte foretrekker faktisk å sy dem i for hånd. Dette synes jeg er den letteste framgangsmetoden:20140508_204336 copySy kilens side A fast øverst i ermets ene langside, fra sømrommet starter øverst til det gjenstår ca.1cm nederst på kilen.
20140508_204402 copy20140508_204553 copyVri kilen slik at linjen B ligger øverst mot ermets andre langside og brett sømrommet fra side A til side; sett nåla ned i det siste stinget i forrige søm og sy hele veien opp.20140508_204600 copy

Stryking er sterkt undervurdert! Stryk alle sømmene fra hverandre og unngå enda mer plunder!

20140508_204627Dersom du har gjort rett så skal ermet se slik ut 🙂 Sjekk at sømmene ser bra ut fra retta før du fortsetter. Dersom noe av sømrommet har kommet med kan du sprette opp et par sting og feste for hånd.

20140508_204824Nå skal du sy sammen langsiden av ermet; brett spissen av kilen tilbake og sett nåla i det siste stinget i kilen. Sy ned hele lengden. Sjekk kilesømmene fra retten igjen.

20140510_181221Så skal ermet syes til bolen. Vreng ermet med rettsiden ut og putt den inn i bolen, (som kun er sydd sammen over skuldrene), nål fast toppen av ermet mot skuldersømmen, og ned til spissen av kilen. Sy halve ermet fast om gangen, så får du mindre trøbbel med kilen; start ved skuldra og stopp ca.1cm fra kilens spiss. Repeter på den andre siden, pass på at du ikke syr sømrommet i kilespissene fast. Vreng ermene ut og sjekk sømmene.

20140510_181410

20140510_181942Nå skal du sy sammen sidesømmene. Brett spissen av kilen oppover så den ikke er i veien. Sett nåla ned i det siste stinget i kilen og sy hele veien ned. Dersom du ønsker splitter i sidene så stopper du der de skal begynne.

Prøv skjorta og reguler evt. lengda på ermene; dette bør gjøres med lett bøyd arm.

Alle kanter brettes dobbelt og syes til for hånd med små, usynlige sting eller grovere tråd og tråklesting. Halskanten rulles smalt enten mot rett- eller vrangsida og syes til. Skjorta på det første bildet har ikke splitt fra halsåpningen, etter ønske fra eieren. En splitt, som vist på neste bilde, kan også rullesyes, men må forsterkes i bunnen med knapphullsting og trådbro med kraftig tråd.  Trådbroen lages med 3 tråder og tette knapphullsting rundt disse.

20140614_220345

Dersom du velger å sy kantene med tråklesting så kan sømrommene med fordel syes ned for hånd med samme sting….

20140614_220422…sømrom nedsydd sett fra retten…

20140614_225100…og fra vrangen.

Broderier og/eller brikkebånd rundt noen av kantene gir deg ytterligere autensitet, men pass på så du ikke overdriver. 🙂

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s