Medieval Hoods

Siden vi er i gang med å snakke om hetter kan vi jo ta et innlegg om andre typer også. 🙂 Skjoldehamnhetta må nok kunne betegnes som en veldig opprinnelig type, laget mest med det åpenbart praktiske formål; å holde seg tørr og varm. Etterhvert som århundrene skred fram forble den løse hetta et populært og praktisk innslag i klesdrakten, men den forandret seg, som alt annet, med de direktivene moten foreskrev. Også de som tilhørte de lavere samfunnslag ble nok påvirket av det de så rundt seg, selv om de ikke var så bemidlet at de kunne følge motesvingningene blant overklassen.

Blant alle modellene er det selvfølgelig enkelte ting som man kanskje synes ser bra ut, men som egentlig ikke funker IRL. Det ene er hetter som er veldig tunge eller store i bakhodet, slik som den på bildet til venstre. De har en slem tendens til å skli bakover og dermed mister de jo fort sin funksjon. Det andre er hetter med enormt volum og glatt stoff…ala de man gjerne ser vakre damer kledd i på film…Arwen i LotR hadde blant annet en kappe med en voldsom hette. En slik modell må man feste i håret midt oppe på hodet, ellers forsvinner den bakover omtrent hvert andre minutt. Dersom hetta er festa til kappa bidrar dens vekt også til at hetta dras bakover.

Hetta over er mitt første forsøk på å lage en middelalder-hette med liripip eller strut om du vil. Jeg laga den etter et mønster jeg fant i en av Bent Are’s bøker, men fant ut at skulderområdets omkrets var for liten. Jeg har derfor satt inn etpar kiler bak. jeg har krevet om det her. Artikkelen gir endel tips om håndsøm av knapphull, og plassering av knapper.

Liripip var nok meste en moteddille, og noen laget dem så lange at de rakk helt ned til hælene! Men de mer moderate lengdene var også nyttige, de kunne surres løst rundt halsen i dårlig vær og fungere som et slags skjerf som samtidig holdt hetta godt plassert. Jeg mener også å ha lest et eller annet sted at liripipe på ullhette ledet vannet vekk fra hodet i en viss grad. Min venninne Ingrid har skrevet en artikkel om Hedebyhetta for den som vil lese om en annen rekonstruksjon enn Skjoldehamn.

Knapphull er et kapittel for seg og dette er en god artikkel om det.

Ellers er det smart å klippe hetta slik at du unngår sømmer midt på hodet og over skuldrene, ettersom regnvann lekker gjennom der. Dersom du legger den øvre mønsterlinja mot stoff-fold så unngår du det. Over skuldrene vil du sjelden ha noen søm, uansett om du setter kilene inn der.

Hetta over her er laget av Sara med bloggen A Most Peculiar Madmoiselle.

Du kan forøvrig lese mer om hetter hos Hoodlum. Vær oppmerksom på at målene er oppgitt i inches. En inch er ca. 2,56cm.

Mønster på forskjellige hetter kan også bestilles fra Sofias Atelje.

Flere hetter til inspirasjon 🙂

5 kommentarer om “Medieval Hoods

  1. Interessant lesing! 🙂 Ser at det er utrolig mange måter å lage en hette på! Tror jeg skal satse på noe passelig enkelt og greit på mitt første forsøk, sånn som den Skjoldehamnhetta eller noe lignende som dette: http://www.historiskedragter.dk/products/vikingehtte

    Men skjønte ikke helt hvordan man skal gjøre d et i forhold til søm oppå hodet, hadde vært kjekt med litt hjelp på den fronten – skulle nesten hatt en «hetteworkshop», he he 😉

  2. Jepp, har kjøpt inn grått ullstoff + lin til å ha på innsiden 🙂 Synes å huske at det er andre som har nevnt hettelaging også, kan hende vi er flere =)

    Har et par andre linstoffer også, skulle gjerne hatt litt tips i forhold til å sy ei skjorte i middelalderstil – litt usikker på hvordan jeg skal gå fram 😛

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s