Skjoldehamnhette

Amenoiree

I 1936 ble det funnet en kropp i ei myr nær Skjoldehamn på Andøya. Funnet ble først antatt å stamme fra 18nde eller 19nde århundre,men ble studert og tilbakedatert flere ganger etter dette, helt til i 2009 da man fastslo at det riktige var 1050-1090 eKr. Funnet omfatter en godt bevart mannsdrakt, og blant annet ei hette som er brukt i stor utstrekning i jernalder/viking reenactment. Dersom du har lyst til å lese om rekonstruksjon av denne hetta så kan du gjøre det hos min venninne Agnes 🙂

Jeg har tenkt å lage meg en variant av denne hetta i ull som jeg har kjøpt fra Stoff &Stil. Jeg har hatt denne tegningen gjemt blant alle de tusenogfjorten bildene mine så her får dere som har snakka om å lage en hette endelig målene. 🙂 Man må selvfølgelig sjekke målene ift sine egne før man begynner å klippe.

Medieval Baltic
VendelRus

Historic Enterprises

Klippeplanen under er min egen versjon og må ikke forveksles en rekonstruksjon av funnet fra Skjoldehamn. Jeg klipper alltid hettene mine  med toppen mot stoff-fold ettersom sømmer lekker vann i vått vær. Svingen under haka er egentlig en middelalderkonstruksjon som gir deg stoff nok til å lage en brett som syes mot vrangen uten at dybda på hetta blir mindre.

Stoff-forbruk: du trenger 80-100cm stoff, vadmel, ullklede eller lin, alt etter hvilket behov du har for varme og/eller værbestandighet. Ull er helt klart å foretrekke ettersom det bærer det dobbelte av sin egen vekt i vann uten å føles vått. Du vil finne svært tynne ullkvaliteter i handelen som passer fint til sommerbruk, og ull er mest autentisk ettersom vi vet at det var lettere tilgjengelig enn lin.

hette_klippeplan copyKlipping: Klipp hettedelen først. Bredda på stoffet bestemmer hvor langt ut over skuldrene hetta kommer til å henge. Dette målet kan du selvfølgelig gjøre kortere hvis du vil…men du må være klar over at det blir mindre plass til kilene da og dette kan gjøre hetta trang over skuldrene. Du kan eventuelt avhjelpe dette ved å sette inn ekstra trekantformede kiler ved siden av de firkantede. Det er mindre gunstig å sette inn kiler over skuldrene, igjen på grunn av vannlekkasje. Du må alltid måle hodet ditt ift hvor dyp hetta skal være, men 35-40cm bruker å passe de fleste. Igjen må du tenke på at en grunnere hette også kan gjøre den trang over skuldrene.

For å måle ansiktsgapet (omkretsen rundt ansiktet) kan du rett og slett legge det klipte stoffstykket over hodet og sette en nål under haka; pass på at stoffet er brettet beint og at du har bevegelsesrom sånn at du klarer å dra hetta ned fra hodet uten plunder.

Ta av deg hetta og legg den på klippebordet igjen.  Merk av hvor svingen under haka kommer; 3cm fra kanten av framstykket pleier å være passe…helt opp til nåla under haka…og tegn opp svingen. Klipp vekk.

De 2 firkantede kilene bør være ca.30cm hver vei, men de må ikke være større enn målet fra haka og ned minus ca.2cm. Kilen bak kan evt være større dersom du ønsker det, da skal den monteres høyere opp. Eventuelt kan du gjøre vinkelene på hetta skrå bakover, sånn som på Skjoldehamnfunnet, da blir hele hetta lengre bak.

Søm: sy en kile fast til baksiden; bruk samme metode som beskrevet her.  Sy baksømmen. Sy den andre kilen til framsiden, og sy deretter sammen det lille stykket fra toppen av kilen til slutten av svingen under haka. Stryk alle sømmene fra hverandre.

Legg eventuelt ned alle sømmene for hånd før du går videre. Nedlegging av sømmer og falder kan gjerne syes med en svakt kontrasterende farge.

20140614_220422 20140614_225100Over ser du nedlagte sømmer, først fra rettsiden og deretter fra vrangsiden.

Brett kanten rundt ansiktet dobbelt mot vranga og sy til for hånd.

Fald nedkanten av hetta for hånd.

Nå kan du evt.pynte hetta med bånd eller broderier. 🙂

For: dersom du ikke har lagt ned sømmene blir resultatet penere ved at du forer hetta med tynn ull eller lin; dette fordi sømmrommene ellers til en viss grad vil synes i ansiktsgapet. I så fall klipper du og syr foret akkurat likt, og trer det over ytterstoffet rette mot rette. Sett nåler langs nedkanten og sy sammen hele veien rundt minus ca.15cm bak. Vreng foret inn i hetta og sett de to ansikstgapene sammen med nåler; sy til for hånd her og langs de 15cm du lot stå åpne i nedkanten.

Stryk alle sømmene, og sy evt. rundt med tråklesting eller andre pyntesting fra rettsida.

Othala Craft selger (blant annet) kjempefine hetter hvis noen føler at de helst vil kjøpe.

Reklamer

5 kommentarer om “Skjoldehamnhette

  1. Fin! =)
    Kan ikke huske å ha sett så mange med sånn hette, de fleste jeg har sett er ofte mer avrundet i fasongen foran. Har det noe med hvilken tidsepoke det er fra, eller bare rett og slett ulike variasjoner av samme «oppskrift»? Og hva er den snora som er tegnet inn på mønsteret? Praktsik funksjon, eller bare pynt? 😉

  2. Aha, skjønner 😉 Skal si dem hadde mange måta å dandere en sånn liripip på! Blir litt som at man no til dags kan ha en «buff»/hals på mange ulike måta ^_^

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s