Såpe!


Lørdag samlet det seg en gjeng med såpekokere i kjøkkenet mitt! 🙂 Anna hadde planlagt dette nøye, og skaffet alle nødvendige ingredienser til veie, samt noe literatur på området.

Og hvorfor lager man såpe i sitt eget kjøkken? Vel…kjøpesåpe fungere jo i varierende grad, enkelte bra og andre dårlig. Men det er vel ingen tvil om at fabrikkprodusert såpe ofte inneholder stoffer som ikke akkurat er bra for oss.

Er man allergisk så kan det jo være en dyd av nødvendighet å vite hva man tilfører sin egen kropp. Men mest av alt er det artig å vite hva som får såpe til å være såpe, hva som skal til for å framkalle den riktige kjemiske reaksjonen, og prøve et håndtverk som for det meste er industrialisert i dag.

Samtidig gjør det jo ingenting at man selv kan velge hva slags egenskaper såpen skal ha, og hva den skal lukte…hvis den i det hele tatt skal lukte.

Hvis man skal lage masse såpe med samme egenskaper kan man bruke en stor form kledd med bakepapir eller lignende, og dele den opp i passende stykker når den har herdet noe.

Prosjekt Eteriske Oljer som Kristine og jeg satte i gang ganske plutselig må dessverre innrømmes å ha spilt falitt. Jeg vet ikke om det var for sent på året og kanskje blomstene var en anelse over i avblomstring, eller om olivenolje har for sterk lukt i seg selv til å passe til sånt. Resultatet var i allefall svært utilfredsstillende (og stinkende) og havna i søpla etter det foreskrevne 48 timer. 😦

Heldigvis hadde Anna også tatt med et bredt utvalg av duftoljer, så vi hadde en artig seanse med å velge ut dufter som passet sammen.

Vi brukte følgende ingredienser:

510g oliven oljr
340g palmekjerneolje
255g destillert vann
116g kaustisk soda
1.5 – 2 ss essensielle oljer


Benken bør dekkes til ettersom det lett kan bli litt søl…også må man ha te underveis, det er klart :p

Bent Are holder oss med selskap og fikser et par sko samtidig.

Beskyttelsesbriller, hansker og forkle er et must. Kaustisk soda er ikke til å spøke med!

Og det stinker 😦

Palmeolje og olivenolje varmes først. Vi fant ut at en potetstapper var en fin ting ettersom palmeoljen er svært kompakt.

Kaustisk soda blandes med renset vann og den kjemiske stinkeprosessen starter…dette gjør at temperaturen øker.

Muffinsformer av silikon passer bedre til å lage såpe enn muffins.
Og resten av såpa helte vi på vaskede melkekartonger.

Her er de ferdige såpene! De ble adskillig lysere enn det Anna forventet, og duften har overlevd. 🙂 Riktig lekre synes jeg!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s