Pilmaking 2

Vi hadde to kvelder med pilmaking i uka som gikk…noen manglet fortsatt litt materialer men vi fikk da gjort endel alikevel. Etter en middagslur. 🙂

Første trinn er selvfølgelig å kappe skaftene i rett lengde. For lange skaft legger unødvendig vekt til pila, og det vil vi jo ikke. Kim kapper her skaftene sine med en tapetkniv, ved å rulle skaftet fram og tilbake under kniven.

Neste trinn er å slipe spissene slik at de passer til feltspissene. Vi er så heldige å få låne Bent Are’s «lille» båndsliper, så dette går relativt fort og smertefritt. Det finnes spissere i handelen også, men man har mindre kontroll over fasongen på spissen hvis man bruker det. HUSK Å BESKYTTE ØRENE! (ja det er bommull som stikker ut av ørene på Hallvard…jeg studerer ikke ørene hans så veldig men jeg tror jeg ville merket det dersom han hadde noe abnorm hårvekst der)

Dette ser en smule suspekt ut, men det som skjer er altså inspeksjon av interiøret på en feltspiss.

Anna lærer seg å spisse skaft.

Mesterspisseren inspiserer resultatet.

Øystein kom ikke for å lage piler, men derimot for å arbeide på armbeskytteren sin. Den er laget av rårandslær og mønsteret er skåret med svivelkniv.

Her har han lagt en kontrastfarge med mørk brun narvsverte i mønsteret. 🙂

Neste trinn med pilene er å sage nockene. Hvis du vil vite hva slags utstyr du trenger og hvor du får tak i det kan du lese om det her.

Når du er ferdig med det må du slipe nockene. Det kan ofte oppstå riper i skaftet der du har satt det inn i nock-jiggen, og sagsporene bør dessuten finslipes litt. Endene på nocken ser også mye penere ut hvis du runder den litt med slipepapir.

Hvis du vil beise skaftene er det på tide å gjøre dette nå. OBS: dersom du skal lakke skaftene bør dette gjøres før du limer på spissene, slik at du unngår en eventuell reaksjon mellom lakken og limet.

Anna hadde gjort det meste på forhånd så hun ble ferdig før alle oss andre. 🙂

En gardinstang er en utmerket tørkeplass for beisede skaft.

Bent Are annonserte at buene hans var døde grunnet sprekk. :S Dette er heldgvis ikke noe som skjer så ofte. Og han har jo alltid en masse andre prosjekter…som dette…en tapestry av ringer!

Når skaftene er så tørre at fargen ikke smitter av på fingrene lenger, skal feltspissene limes på. Påfør en tynn stripe over spissen litt i sikk-sakk. Sett spissen på skaftet og skru den fast. Tørk overflødig lim av kanten. Limet herder ganske fort, men du kan godt vente med å bruke pilene til neste dag.

Ida lager ikke piler hun heller, men det er alltids andre ting som skal fikses.


Kjempefornøyd Oscar som snart kan skyte med egne piler! Vi kom ikke så langt at vi fikk satt på fanene, og det var nok ganske greit siden Kim faktisk manglet sine. Så det skal vi gjøre neste gang. 🙂

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s