1300-talls belte

Jeg skriver på norsk idag…

Da vi var i Visby for noen uker siden kjøpte jeg beltespenne, såkalte «strap ends» eller belte-ender, og små blomster av bronse til å lage et belte med inspirasjon fra 1300-tallet. Alle disse bronsedelene er kopier av arkeologiske funn, og forhandles av et polsk firma som dessverre ikke har noen nettside. De som er interessert i å lage noe lignende kan finne slike bronsedetaljer hos Historiska Fynd.

belte deler

Se arkeologiske funn av beltespenne og bar mount på nettstedet UK Finds Database.

På dette bildet av en kvinne i blå kjole (cotehardie) kan du se et belte som ligner på det jeg har laget.  🙂 Bildet er fra 1338-44, fra manuskriptet «Romance of Alexander.»

For å lage et slikt belte trenger du også circa 130 cm lær, små bronsestifter og verktøy som vist på bildene nedenfor.

Jeg monterte beltespenne og «strap ends» først.

Bronsestiftene er for lange så du må justere dem. Dette gjøres best ved å stikke dem på plass gjennom metall og lær før du kutter dem med ei avbitertang. Det skal gjenstå ca. 2 milimeter over flaten de skal monteres på.

Legg arbeidet på en ambolt eller lignende, og slå forstiktig på stiften med avrundet hammer så den flater ut til en nesten sopp-lignende fasong.

Overskuddslær ble skåret vekk rundt belte-enden.

Blomstene ble plassert på beltet med jevne intervaller, og jeg laget deretter huller for naglene og festet en blomst av gangen.

Jeg brukte først en tang for å bøye naglene innover mot midten av blomsten, deretter en hammer for å slå dem ned mot læret…

…og så la jeg den runde delen av hammeren over midten av naglene og gav den et skarpt slag med en annen hammer slik at naglene bøyde seg fint inn i læret og dermed ikke hekter seg fast i noe.

Voilà!!

Til sist monterte jeg en «bar mount» på samme måte. Denne anordningen er konstruert for å spare selve beltelæret for slitasje fra knivslire eller veske som man gjerne henger på et slikt belte.

Det var et veldig lett og hyggelig arbeide!

Bent-Are, tusen takk for hjelpa! 🙂

Reklamer

6 kommentarer om “1300-talls belte

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s